Редовното присъствие на сусамово семе в менюто може да допринесе за намаляване на риска от рак на гърдата, пише в. "Дейли експрес".
Във Великобритания ракът на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване и съставлява 15 процента от всички злокачествени болести.
Благоприятният ефект на сусама за понижаване на риска се дължи на съдържащите се в семената му лигнани, които след консумация се трансформират в специфични версии с противоракови свойства.
Сусамовото семе освен това е богато на фитоестрогени, допринасящи за регулирането на производството на естроген в тялото. Въпросните вещества също така имат свойството да възпрепятстват растежа и разпространението на туморите.
Едно от основните вещества в сусама, за което е доказано, че спира развитието на раковите клетки е сезаминът.