Какви опасности крие късната вечеря?

  • 19 юли 2018 14:24

  • 3529
  • 2
Какви опасности крие късната вечеря?
© Pixabay

Испански учени предупредиха за опасностите от късната вечеря - ако се хранят в период по-малък от два часа преди заспиване, хората са изложени на по-голям риск от рак на гърдата и простатата, съобщава сайтът Лайф.

Екип от Глобалния институт за здравето в Барселона изследвал 1205 жени с рак на млечната жлеза и 621 мъже с рак на простатата. В тестовете взела участие и контролна група доброволци, без онкологични заболявания. Те попълнили формуляри за своя режим на сън и хранене.

Специалистите установили, че на най-малък риск от развитие на рак на млечната жлеза са имали жените, които са вечеряли минимум два часа преди заспиване. Туморите най-рядко били откривани при хората с железен режим на хранене и сън, като интервалът между двата процеса бил достатъчно отдалечен във времето.

Учените често обясняват възникването на рака на гърдата и простатата с активността на хормоните, чиито колебания зависят от денонощните ритми на организма. А късното хранене една от причините, нарушаваща циркадните ритми и водеща до рак

Последвайте канала на

БТА
3529 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.07.19 | 23:20

2
За добро или лошо има промяна в човека. Например никой не отрича , че продължителността на човешкия живот се удължи.

2018.07.19 | 15:16

1
Поредните глупости... Доказано е че е достатъчно за една лъжа да започне с "Учените установиха.." и хората са склонни на 100% да я приемат за истина. В основата си ние сме животни, и нашата физиология е установена така, че когато намерим храна се храним, защото в природата не знаеш кога ще ти следващия успешен улов... това,че сега имаме "режим" на хранене не означава че сме еволюирали физиологично.

Добави коментар

Водещи новини