Кухнята в Гърция е много по-различна и разнообразна, отколкото преди години. Ако преди време всяка таверна сервираше само мусака, пълнени зеленчуци и два-три вида риба, задушена в домати, днес тук може да намерите изключително различни и интернационални ястия – дори виетнамска и мексиканска храна.
Истинската гръцка кухня обаче си остава ненадмината, а вкусът на най-традиционните за страната специалитети можете да опитате във всяко кафе, улични търговци или пекарни. Ако имате път към южната ни съседка и търсите кулинарни удоволствие, ето 10 неща, които не трябва да пропускате.
Гирос – плоска питка с пилешко сувлаки, пържени картофи и тцатцики
Този средиземноморски сандвич е известен в цял свят и се адаптира към местните вкусове. Все пак гръцкият гирос има определени характеристики, които го правят различен от останалите.
Гигантският вертикален конус от парче месо, който се върти на шиш, изобщо не е гръцки. Това вероятно е кипърски или турски патент. Един гръцки гирос обаче се прави само с пилешко или свиснко месо, никога с говеждо. Всеки майстор на гироси си има своята "тайна" комбинация от подправки - обикновено комбинация от чесън и лук на прах, червен пипер, канела, смлян кориандър, кимион и понякога къри на прах.
Сувлаки
Сувлаки е най-просто казано шишче – отново от пилешко или свинско месо, печено на скара. Обикновено се редува с кубчета тиквички, домати, лук или гъби. Често се сервира със сос от мента, цедено мляко и краставички или гарнитура от питка, нарязани на едро домати и краставици и лук. В много части на Гърция това е традиционно мезе за узото.