Време за чай? Вижте какво празнуват във Великобритания

pixabay.com
share

Понякога чакането за вечеря е прекалено дълго, а обядът е минал преди много часове и денят изглежда безкраен. Когато това се случи е време да се установите с топла чаша чай и леки сандвичи, да отделите известно време, за да оцените деня и да се подсилите за останалата част от вечерта.

Следобедната седмица за чай влиза в Британската традиция, за да внесе малко елегантност и помпозноват на иначе незабележимата част от деня.

През втората седмица на месец август във Великобритания се празнува Седмицата на следобедния чай.



История на Седмицата на следобедния чай

Следобедната седмица за чай е създадена, за да помогне за утвърждаването на традицията, която е била характерна за британските следобеди от 40-те години на ХХ век.

В онези дни вечерята често не се сервирала до 20:00 часа, а обядът не бил нищо особено. Така че гладните британци “създали” мини хранене в средата на деня, разбира се!
Традиционно това хранене съдържало малки сандвичи, сладкиши с конфитюр и кремообразна сметана, както и сладки, които помагат да се засили енергията и за повдигането на духа.

Простото следобедно хранене прерастнало в социално събитие, особено за тези, които прекарвали живота си в горните слоеве на обществото. Това става още по-забележимо след като самата кралица Виктория участвала в тази традиция. В този момент се заразжда концепцията за чаения прием, разкошен и луксозен следобед, който може да се проведе навсякъде, както сред близки приятели, така и сред няколко стотин от най-важните лица в обществото. Както подсказва името, чаят е е централна част от тази традиция, чието начало дала Анна Мария - 7-мата херцогиня на Бедфорд.

Тя често се чувствала уморена по средата на деня, и чаша чай с лека закуска просто изглеждал най-добрият изход от тази ситуция. Тя скоро поканила проетялите си да се присъединят към нея и това било началото на традицията на следобения английски чай.
 


Как се празнува Седмицата на следобедния чай


Празнуването на седмицата на следобедния чай е просто - през цялата седмица се прави пауза в част от дена за следобеден чай.Топъл чай, няколко сладки и мини сандвичи ще помогнат за повдигането на духа през останалата част от деня.

В някои случаи празнуването преминава в организирането на чаени приемни с викториански костюми, за да се почете историята на този празник.

Следобедния чай в днешно време съдържа 3 типа ястия:

-малки тънки сандвичи;

-топли, току-що извадени от фурната кифлички с гъста сметана и плодов конфитюр, мед или лимоново сладко; -малки сладкиши и торти според сезона; През лятото някои хора предпочитат да сервират ягоди и сметана като допълнителен десерт.

През зимата със сандвичите се сервират и по-тежки тестени продукти като мъфини или кифли, изпечени с повече масло.

 

Любопитни факти за чая:

- Чаеното пакетче е изобретено случайно през 1908 г. от американския предприемач Томас Съливан, който търгува с чай и кафе. Търговецът решава да пакетира и доставя чаените образци в копринени торбички. Идеята му е чаят да бъде изваден от опаковката преди приготвяне, но клиентите установяват, че е по-лесно да варят напитката, потапяйки в гореща вода неразопакованото пакетче.

- Чаят "Ърл Грей" е кръстен на Чарлс Грей, който през 1830 г. става министър-председател на Великобритания.

- Първенци по консумация на чай в света са турците, които оставят далече зад себе си ирландците и британците.

- Най-големите производители на чай са Китай, Индия, Кения и Шри Ланка.

- Наименованието за човек, който пие прекомерни количества чай, е чаист.

- Данни от 1999 г. показват, че 37 души са лекувани в болница заради инциденти, причинени от калъфчета за чайник.

Водещи новини

Още новини