Археолози проучваха един от представителните храмове на средновековния град Червен

Булфото (архив)
share

Приключиха археологическите проучвания за тази година на територията на националния резерват "Средновековен град Червен", съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Тази година усилията на археолозите са били концентрирани върху един от представителните храмове на средновековния град. Сградата е с ширина от шест метра и вероятна дължина 13 метра. В рамките на месец е проучена площ от 75 кв.м. От северната страна на църковната постройка, както и в нейната вътрешност се разкриват четири гробни камери.

Открити са голямо количество фрагментирани стенописи с разнообразни цветове и мотиви. Стенописите са положени върху бяла мазилка, а намерените врязани линии по лицевата им повърхност подсказва, че са изпълнени в техника "мокро фреско" или смесена техника. Запазената украса в тази част на храмовото пространство се състои от геометрични и флорални композиции. Керамичният материал е представен от фрагментирани съдове, които могат да се датират в границите на 12-и-14-и век, както и от ранния османския период. Открити са над десет монети, датирани през втората половина на 14-и век.

В археологическите разкопки в средновековния Червен, както и минали години, са участвали студенти от различни университети в Обединеното кралство по програма "Erasmus+". В археологическите разкопки този сезон участват и специалисти от Русе, Сливен, Клисура и Павликени, предаде БТА.

Водещи новини

Още новини