Иран забранява куклата Барби

share

Иранската "морална полиция" въведе мерки срещу продажбата на кукли Барби, за да защити обществото от "зловредната западна култура, която разяжда ислямските ценности", съобщава Reuters, като цитира продавачи в Иран.

Забраната на куклата Барби е част от така наречената от правителството "мека война
" срещу упадъчните културни влияния, пише dnevnik.bg.

"Преди около три седмици (от "моралната полиция") дойдоха в нашия магазин и поискаха да махнем всички кукли Барби", разказва собственик на магазин за играчки в Северен Техеран.

Иранските религиозни водачи обявиха Барби, която се произвежда от американската компания Mattel Inc, за неислямска още през 1996 г., посочвайки като аргумент "разрушителният ѝ културен и социален ефект". Въпреки това доскоро куклите се продаваха свободно в магазините в Техеран.

Новата заповед, издадена преди около три седмици, принуди продавачите да скрият дългокраката и пищна блондинка зад други играчки, така че да могат да задоволят търсенето, без да рискуват полицията да затвори магазините им.

През 2002 г. пазарът беше залят с вълна от кукли, одобрени от официалната власт, които обаче не допаднаха на купувачите, разказват продавачи.

Куклите са женска и мъжка – Сара и Дара. Те носят различни традиционни облекла, а Сара спазва изцяло правилото жените в Иран да покриват косата си и да носят широки дрехи на публично място.

 

Сара и Дара



"Дъщеря ми предпочита Барби. Тя казва, че Сара и Дара са грозни и дебели", споделя 38-годишната майка Фарназ. Тя добавя, че не може да открие и DVD с филмчетата за Барби, тъй като те също са забранени.

"Продължаваме да продаваме Барби, но тайно и вместо това слагаме на витрината от тези", обяснява 40-годишен продавач в Техеран и сочи към кукла, забулена с дълго черно покривало.


Иран води постоянна битка, за да прогони упоритата западна култура от страната след ислямската революция през 1979 г., като налага правила за обличане, забранява западната музика и чуждестранните сателитни телевизии.

Техеран подготвя и нов удар срещу Запада. Скоро иранците ще могат да си купят играчки, имитиращи сваления американски шпионски безпилотен самолет RQ-170 Sentinel, който беше пленен през декември, съобщават местни медии. Самолетчетата ще се продават в различни цветове.

Водещи новини

Още новини