Пловдив е домакин на кулинарен панаир

Булфото (архив)
share

Панаир на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела" ще се проведе в Пловдив от 11 до 16 май, съобщават от общинската администрация.

По време на първия Панаир на традиционната етно кухня, пловдивчани и гостите на града ще изберат кое е най-вкусното кулинарно изкушение и ще изберат майстор Етно готвач. Ястията ще бъдат дело на петима готвачи - арменец, евреин, турчин, руснак и италианец - представители на етническите общности в Пловдив.

Всеки ден "Етно кухня на колела" ще потегля към определена локация в града, свързана с живота на различните етноси. Характерните ястия ще бъдат приготвяни пред минувачите. Коe е най-вкусното ястие ще изберат посетителите. Те ще гласуват със специални "кулинарни бюлетини", които ще участват и в томбола с награди за публиката.

Панаирът се открива на 11 май с Ден на традиционната турска кухня. Кулинарните изкушения от югоизточната ни съседка ще включват кебапи, няколко вида кюфтета, сред които "паша" и известното "филибелийско", телешки черен дроб, ашуре и др. и ще могат да се опитат от всеки минувач, който в този час е около Джумая джамия в центъра на града.

Tрадиционната кухня на италианците ще внесе средиземноморски полъх край пловдивските тепета. На 12 май мобилната кухня ще бъде на пл. "Шахбазян" (в подножието на Небет тепе) и тогава минувачите ще могат да се насладят на оригиналните вкусове на едни от най-известните ястия в цял свят.

13 май ще бъде ден за любителите на руската кухня. Пирожки, пелмени, салата "Оливие" и други традиционни ястия ще бъдат представени на ул. "Велико Търново" (до Военния клуб).

Денят на арменската кухня се очаква да бъде най-любимият за почитателите на сладките изкушения. Те ще бъдат приготвени по стари рецепти, предавани от поколение на поколение. Арменците в Пловдив канят всички на 14 май в квартала за творчески индустрии "Капана" - пред Арменския информационен център и клуб "Малката библиотека". В Стария еврейски квартал "Орта мезар" мобилната кухня ще паркира на 15 май. Посетителите ще могат да опитат вкусните боикос, пастел чукур, кон карне и други еврейски ястия. По време на тематичните вечери ще бъдат приготвени традиционния арменски хляб "лаваш" и безквасния еврейски - "маца".

Панаирът на кулинарното изкуство ще представи националните особености в културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените етнически групи в Пловдив.

Kулминацията ще е на 16 май в Дома на етносите, където по време на Гала вечерта ще бъде обявено най-вкусното ястие и майсторът, който го е приготвил. Проектът на Фондация "Заедно" в Пловдив се реализира с финансовата подкрепа на община Пловдив, съвместно с местните етнически общности в най-стария жив град в Европа.

Проектът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 г. и се осъществява в подкрепа на каузата "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".

Водещи новини

Още новини