Наденичките са много универсално и любимо ястие за много хора. Те са подходящи за закуска, обяд, вечеря. Консумират се за всякакви поводи, на улицата, в офиса, в къщи. Приятният им аромат и вкус ги правят привличащи и предпочитани, особено в днешното забързано ежедневие.
Обикновено се приготвят от свинско или телешко месо и подправени със сол и галета. foodpanda, подбра някои забавни факти за този неустоим колбас.
• Обикновено надениците се правят като се пълнят черва, но понякога тази обвивка може да бъде синтетична.
• 11 октомври е световният празник на пицата с наденица.
• Най-популярното българско ядене, включващо колбаса е наденица с боб.
• За първи път този колбас е споменат в „Одисеята“, написана от Омир, преди повече от 2700 години.
• Надениците са били основно ядене по време на Втората световна война.
• Най-дългата наденица е направена в Румъния на 1-ви декември 2014 година.
• Думата наденица произлиза от латинската дума „салсус“, която означава нещо осолено.
• Всеки ден 5 милиона британци ядат наденици.
• Денят, в който се консумират най-много наденици е Събота.
• 18% от хората по земята, консумират колбаса за закуска, а 44% за вечеря.
• 83% от колбасите са произведени от свинско месо.