Как тридневните уикенди ще ни помогнат да спасим света?

Getty Images
share

Почти всеки човек се радва на повече от два последователни почивни дни. Тридневни уикенди означават повече време със семейството и приятелите за излизане и изследване на света и за отпускане от натоварения работен ритъм.

Представете си, ако тридневните уикенди не се случваха само няколко пъти в годината, а всяка седмица. Това не е просто една хубава идея. Освен възможности за забавления, тридневните уикенди могат да се окажат и една от най-лесните стъпки, които можем да предприемем, за да намалим радикално въздействието ни върху околната среда и да гарантираме бъдещето на икономиката ни. Това мнение изразява Алекс Уилямс, преподавател по социология в Градския университет в Лондон, в статия, публикувана в Independent.

Намаляването на работните часове води и до значително съкращаване на потребяваната енергия, както отбелязват икономистите Дейвид Росник и Марк Уейсброт. В действителност, ако американците просто следваха европейските нива на работни часове например, можеха да намалят с 20 на сто потребяваната енергия, а оттам и въглеродните емисии.

Прочети повече ТУК.

Водещи новини

Още новини