Скритите опасности на четиридневната работна седмица

  • 27 септември 2016 17:20

  • 1945
  • 0
Скритите опасности на четиридневната работна седмица
©

По време на война за таланти някои компании вадят оръжия, познати като 4-дневна работна седмица. Те се опитват да привлекат ценните кадри с по-обещаващи придобивки, сред които и повече време за баланс между работа и семейство.

Без съмнение 4-дневната работна седмица звучи прекрасно. Кой не би искал да разполага с 3-дневен уикенд?

Според Алард Дембе, професор по обществено здраве в щатския университет на Охайо, 4-дневната работна седмица обаче крие опасности. По думите на проф. Дембе служителите често приемат идеята за по-кратна работна седмица с отворени обятия. По този начин се намалява пренатоварването.

Проблемът е, че намаляването на работните дни не може да компенсира обема работа, която служителят трябва да отметне. Списъкът със задачи остава еднакъв. А това означава, че служителят ще трябва да се напъне да свърши повече работа за по-малко време.

Опасността от по-дългите дни

Какво лошо има в по-дългите работни дни? Накратко, десетилетия проучвания сочат, че хората стават по-малко продуктивни при по-дълъг работен ден. След определени часове работа тялото изисква повече енергия, за да свърши по-малко. В този смисъл, по-дългите работни дни са по-неефикасни.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
1945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини