Много млади мъже спят на включено осветление заради страха от тъмно

Getty Images/Guliver
share

Ново проучване разкрива, че близо половината от мъжете под 30-годишна възраст във Великобритания се страхуват от тъмното и поради тази причина спят на включено осветление.

Допитването, направено по поръчка на "Уорнър брадърс", показва че двойно повече мъже, отколкото жени, настояват да спят на включено осветление.

Още по-голям процент представители на силния пол - 73 на сто, признават, че мракът кара сърцата им да бият по-силно. Оказва се също, че младите мъже са три пъти по-склонни в сравнение с дамите на тяхната възраст да крещят от ужас.

Близо 50 процента от представителите на силния пол под 30-годишна възраст не крият, че си намират извинения да не проверяват на какво се дължат подозрителни шумове, ако ги чуят посред нощ.

Проучването показва също, че мъжете се по-боязливи и по отношение на среднощни натрапници - само 20 процента от тях са готови да се изправят срещу неканен гост.

"При младите мъже фобията от тъмно се изостря с падането на нощта. Поради тази причина много от тях отказват да гасят осветлението, когато дойде време за сън. Страхът им е породен от идеята, че трябва да са особено бдителни по тъмно, за да предпазят себе си и близките си, което предизвиква прилив на адреналин. Младите мъже са особено боязливи, тъй като на подсъзнателно ниво увереността им, че могат да се защитят, обикновено е по-слаба от тази на по-възрастните представители на силния пол", обяснява психоложката д-р Беки Спелман, пише БТА.

Водещи новини

Още новини