Учени рисуват очи по добитъка, за да го предпазят от лъвове

share

Австралийски учени рисуват очи по бутовете на добитъка, за да го предпазят от нападения на лъвове във фермите на Ботсвана. Целта на акцията е по този начин хищниците да бъдат заблудени, че са били забелязани преди нападението си и да се откажат от него, предаде БНТ.

Експериментите били проведени от екипа на д-р Нийл Джордан от университета в Нов Южен Уелс.

Набезите на лъвовете във фермите на Ботсвана стават все по-чести, тъй като традиционните им ловни полета непрекъснато се стесняват. "Лъвовете ловуват из засада. Те се приближават до плячката си и се нахвърлят върху нея. Но когато са забелязани, те се отказват от нападението, тъй като изчезва елементът на изненада", твърди д-р Джордан.

Според учения в природата, когато хищникът е забелязан, това го кара да отложи атаката си. По този начин се предпазват от птиците много пеперуди, с наподобяващи шарки на очи по крилете. В Индия дървосекачите носят маски с очи и на тила си, за да се предпазят от нападения на тигри. Австралийските учени изрисували очи по бутовете на 62 глави добитък. По време на 10-седмичните изпитания, три крави без изрисувани очи били убити от лъвове, а от изрисуваните, никоя не пострадала.

Водещи новини

Още новини