Учени разкриха кога ще настъпи краят на Земята

share

Учените от Великобритания изчислиха кога животът на Земята и въобще планетата ще престанат да съществуват. Според астрофизици на човечеството му остават още около 10 милиарда години. След това нашата звезда ще навлезе в етап на жълто джудже и след това на червен гигант, съобщава Bloknot.ru.

По принцип съществуването на живота в близост до звездата зависи от продължителността на живот на самата звезда, казват експерти от Великобритания. Така, според учените, след 10 милиарда години от зараждането си, нашето Слънце ще поеме пътя към смъртта си.
В изследването се казва още, че животът може да възникне до звезда, която е 0,08-3,7 пъти по-тежка от Слънцето. Именно пък от теглото и размера на звездата, зависи и колко време тя ще съществува.

Според учените цялото човечество и Земята ще загинат, когато Слънцето предприеме пътя си в превръщане в бяло джудже, а това ще се случи след около 10 милиарда години. Такава звезда вече не може да поддържа живота около себе си.

Астрофизиците посочват още, че към Земята приближава огромен астероид, който може да се сблъска с планетата ни след 12 години. Въпреки това, според последните проучвания макар, че той доста ще се приближи, до фатален удар вероятно няма да се стигне.

Водещи новини

Още новини