Ако бирата ви нагарча вероятно слушате неподходяща музика, твърдят белгийски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“ и БТА.
Те са установили, че музиката влияе на вкуса на напитките и храната. Освен това може да промени усещането за алкохолно съдържание.
За целта на изследването учените дали на доброволци една и съща бира под различен музикален съпровод. Оказало се, че участниците я описват различно в зависимост от звуковите стимули. На фона на мелодии като от филми на „Дисни“ бирата се сторила на доброволците по-сладка. Пискливите звуци я вкиселявали, а при преобладаващи басови тонове тя им се струвала по-горчива и по-силна.
Този ефект се нарича синестезия и се дължи на прехвърляне на стимула за едно сетиво върху мозъчния център за друго.