Знаете ли, че 75% от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите? Всъщност най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим.
Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 година. Подобно на картофената салата и барбекюто, те имат най-много вариации, според държавата в която се предлагат, съобщава foodpanda.
По повод националния ден на кюфтето ето десет любопитни факта за тях.
1. Кюфтетата се използват в различни вариации на ястия, от самостоятелна храна, до сандвичи и супи.
2. В Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион.
3. В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар
4. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма - говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество- галета и яйца.
5. Има над 20000 вариации на кюфтета, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите, като картофени или спаначени.
6. Майстор готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко.
7. Според други майстори не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте.
8. В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто.
9. В Близкия Изток те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.
10. Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил, като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.