Кошмарите, които всички сънуваме

share

Всеки един човек поне веднъж в живота си е сънувал кошмар. Всички хора имат своите страхове и тайни желания, затова и сънищата им са индивидуални.

Някои мотиви обаче се срещат особено често в лошите сънища. Представяме ви петте най-разпространени „сценария“ за личните ни филми на ужасите.

1. Капещи зъби

През 1958 г. американски антрополог публикува любопитна статия под името „Сравнение на типичните сънища на американците и японците“. Проучването му установило, че въпреки огромните разлики между сънищата на жителите на двете страни има и много общи неща. Например 20.8 % от американците и 16.1 % от японците са казали, че са сънували как зъбите им окапват и се разпадат в устата. Психолозите предполагат, че този често срещан кошмар символизира страха на човека от смъртта. За тълкуване на тези сънища е най-добре да ползвате не интерпретациите на Фройд, а тези на един друг известен философ – Томас Хобс. В труда си „Левиатан“ от 1651 г. той твърди, че в същността си животът на всеки един човек е „самотен, беден, отвратителен, жесток и кратък“ и може да приключи всеки един момент. Сънят за зъбите показва, че не сте твърде доволни от живота си и се страхувате от остаряването и неизбежната смърт.

Повече четете тук

Водещи новини

Още новини