Във Варна ще правят възстановка на последната битка на крал Владислав Варненчик (снимки)

Булфото (архив)
share

Последната битка на крал Владислав III Ягело ще бъде пресъздадена на 14 ноември във Варна. Основен организатор на инициативата е сдружение "Чигот" с финансовата подкрепа на общината в крайморския град, информира БТА.

Сблъсъкът на армиите на Владислав Ягело и на османския султан Мурад II е бил на 10 ноември 1444 г., припомни днес Васил Тенекеджиев, археолог и член на "Чигот". Той уточни, че тази година участие във възстановката са заявили организации от София и Велико Търново, както и много свободни реенактори от цялата страна. За битката във Варна ще пристигнат две дружини от Сърбия, един румънски клуб, както и два клуба от Турция, които ще покажат пред публиката традиционна османска стрелба с лък.

По предварителни данни във възстановката на боя ще се включат над 80 човека, допълни Тенекеджиев. По думите му в ролята на султан Мурад ще влезе Борис Бедросов от Бургас, който сам е изработил бронята на владетеля. Доспехите на Владислав Ягело ще сложи Иван Вълчев от сдружение "Чигот". В сценария не е посочено кой ще го "убие", така че това ще стане ясно по време на боя.

По традиция възстановката ще започне с факелно шествие, което е символичен поклон пред паметта на падналите в Битката на народите през 1444 година, допълни Тенекеджиев. Предвидено е по време на боя да има и пиротехнически ефекти. По план възстановката ще продължи около час и половина.

Водещи новини

Още новини