Две супермасивни черни дупки ще се сблъскат

share

Заплетени от силата на гравитацията и обречени да се слеят, две кандидат черни дупки в една далечна галактика са заключени в сложен танц. Изследователите с помощта на данни от космическите телескопи на НАСА Galaxy Evolution Explorer (GALEX) и "Хъбъл" са потвърдили съществуването на тези сливащи се черни дупки и са намерили нови подробности за техния странен, цикличен светлинен сигнал, пише в. "България днес".

Двойката кандидат черни дупки е открита за пръв път в началото на годината с помощта на наземните телескопи. Черните дупки са с най-тесните орбити, открити до момента, с разстояние помежду им не повече от диаметъра на нашата Слънчева система. Очаква се те да се сблъскат и обединят, което ще доведе до титаничен взрив с мощност от 100 милиона свръхнови. Учените от Калифорнийския технологичен институт е Пасадена са наблюдавали внимателно необичаен светлинен сигнал, идващ от центъра на галактиката.

Изследователите, използвайки телескопи в реално време, са установили, че сигналът се генерира от движението на две черни дупки, който правят пълен оборот една около друга на всеки пет години. Самите черни дупки не светят, но заобикалящият ги материал го прави. Те са изучавали тази двойка, за да разберат как галактиките и чудовищните черни дупки в техните ядра се сливат - едно често срещано явление в зората на Вселената.

В новото изследване учените разкриват още доказателства, потвърждаващи плътния танц на тези черни дупки. С помощта на данните за ултравиолетовите излъчвания от GALEX и "Хъбъл" те успели да проследят променящите се модели на светлината от системата през последните 20 години. Докато танцът приключи и сътворителите  се слеят в едно, за да променят всички представи и разбирания на човечеството за необятния Космос, ще изминат близо милион години. Дотогава може да сме открили други паралелни вселени, където да се скрием.

Водещи новини

Още новини