Как да пържим картофките, за да не са опасни за здравето

Getty Images/Guliver
share

Британски специалисти съветват да пържим картофките най-много до бледо златисто, за да избегнем риска от рак, пише в. "Дейли мейл".

Агенцията за хранителни стандарти предупреждава, че когато пържим някои храни при високи температури и се получава по-тъмен цвят, тогава се формира веществото акриламид. То е канцерогенно и се съдържа също в цигарения дим. 51 процента от излагането на децата на акриламиди идва от пържените картофки, чипсовете и крокетите. Всички те трябва да се пържат до бледо златисто, за да не представляват опасност за здравето.

Същото важи и за печените филийки - те не трябва да се свалят препечени от тостера, за да не съдържат акриламид. Родителите е добре да ограничат приема на чипсове от децата през седмицата.

Научни изследвания с опитни животни доказаха, че акриламидът и неговият метаболит глицидамидът са генотоксични и канцерогенни. Те увреждат ДНК и причиняват рак, а децата са най-уязвими в това отношение.

Водещи новини

Още новини