Мистерията на швейцарското сирене и изчезващите дупки в него най-накрая бе разбулена. Швейцарски селскостопански институт е открил, че малките частици сено са виновниците за известните дупки в сирената като Ементал и Апенцелер.
Докато млякото се превръща в сирене, тези "микроскопични частици сено" спомагат за образуването на дупки в традиционните швейцарски сирена. Финансираният от правителството институт Agroscope обяви вчера, че преминаването от някогашните методи на доене в плевни към напълно автоматизирани системи за доене е довело до намаляването на дупките в сирената през последните 15 години, защото използваните системи са по-хигиенични.
В поредица от тестове учените са добавяли различни количества прах от сено в млякото и са открили, че това им позволява да регулират броя на дупките.
Повече четете тук