Шоколадът стимулира концентрацията

Getty Images/Guliver
share

Американски учени наблюдаваха за първи път ефекта от консумацията на какао върху мозъчната дейност, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Резултатите от изследването показват, че консумацията на шоколад не само има съдоразширяващ ефект, но и стимулира концентрацията на вниманието, категоричен е ръководителят на изследването Лари Стивънс от университета на Северна Аризона

В проучването са взели участие 122-ма участници на възраст между 18 и 25 години. Те са похапнали смес от черен шоколад с 60-процентно съдържание на какао и Л-теанин - аминокиселина в състава на зеления чай, която има ободряващ ефект. Кръвното им налягане и мозъчната им дейност били изследвани веднага след дегустацията и 60 минути по-късно. Било констатирано незабавно понижаване на кръвното им налягане.

Участниците били подложени също на електроенцефалография – технология, която позволява да се изследва електричната и неврофизиологична активност на мозъка посредством захванати за черепа електроди. Резултатите показали, че след дегустацията някои мозъчни зони, свързани с концентрацията на вниманието, са по-активни. Въпросната активност била проверена в рамките на когнитивни тестове.

Предишни изследвания също показаха, че умерената консумация на шоколад има благотворен ефект върху здравето. Какаовите зърна съдържат голямо количество флавоноиди – антиоксиданти със силни противовъзпалителни свойства от семейството на полифенолите.

Резултатите от изследването са публикувани в NeuroRegulation.

Водещи новини

Още новини