Неприятно e, когато пътувате някъде из чужбина и се окаже, че предпочитаната от вас храна не само не може да бъде намерена, но и е категорично забранена. Има храни, които са забранени поради множество причини: опасения за здравето, канцерогенно съдържание или културни табута.
Например, в някои страни не може да консумирате конско месо, въпреки че се смята за деликатес. На други места е забранено храненето с месо от крава, свинско или други. foodpanda, подбра 10-те забранени храни по света.
1. Консервирани макарони със сирене - Въпреки, че консумацията на макарони не е незаконна никъде, консервираният продукт съдържа жълт оцветител, който е вреден за децата. Поради тази причина в Норвегия и Австрия, те са строго забранени.
2. Гъши дроб - В Европа това е високо ценен деликатес, а месото е много вкусно. За съжаление обаче, не може да бъде консумирано в Израел, Аржентина, Индия и части на САЩ. Тази забрана е наложена, заради насилственото угояване и отглеждане на патиците.
3. Хайвер - Вероятно това е най-класната храна, особено хайверът от Белуга. Той е забранен в Иран, заради критично застрашените от изчезване риби.
4. Кетчуп- Вероятно е най-глупавата забрана за храна в списъка, но във Франция, на учениците е забранено да консумират кетчуп. Това е така, защото се счита, че вкусния сос съсипва френската кухня.
5. Шоколадово яйце - Добре познатото шоколадово яйце идва от Италия, но е забранено в САЩ. Това е така, заради малките играчки, които се крият под шоколада. Американските власти, забранили това, поради опасността от поглъщане на скритата изненада.
6. Свинско месо - Консумацията на свинско месо е забранена в мюсюлманския свят, подари религиозни причини и смятането, че това е „мръсно” месо.
7. Чесън – Чесънът, технически не е забранен, но е тема табу сред будистките монаси в Китай и някои индуси. Според тях чесънът е свещен, защото се смята за храна на Боговете.
8. Баница с месо - Например в Сомалия е забранено да се приготвя и яде такава баница, защото преди години недобросъвестни търговци продавали развалено смляно месо.
9. Мастило от сепия- В много райони мастилото от сепия се счита за кулинарен деликатес, но не и в Южна Корея. Там е забранена продажбата на мастилото и продукти, които го съдържат, заради възможността от отравяне.
10. Непастьоризирано мляко- В Канада е забранено да си купувате мляко, което не е пастьоризирано, поради болестите, които може да причини и заради нивата на хигиена при дуене и съхранение.