Спор за свинско и вино преди визита на Хасан Роухани в Париж

  • 11 ноември 2015 16:45

  • 1791
  • 0
Спор за свинско и вино преди визита на Хасан Роухани в Париж
© gettyimages

Париж и Техеран се сблъскаха с трудности при подготовката на посещението иранския президент Хасан Роухани във Франция, пише газета.ру.

По данни на медии от западноевропейската страна гостите са поискали на вечерята, която се предвижда френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 да даде в чест на колегата си от близкоизточната държава, да няма вино и свинско. Ислямът забранява консумацията на месо от нечифтокопитни животни и алкохол.

Представители на Елисейския дворец са посочили, че вечерята е част от установения във Франция дипломатически протокол. От Париж са предложили вместо вечеря да има работна закуска. Техеран от своя страна обаче е разкритикувал идеята на домакините, защото сметнал, че те искат да минат по тънката лайсна.

Все пак поне един компромис е постигнат. При разговорите между двете делегации няма да се сервира червено вино.

Визитата на Роухани в Париж се очаква да започне на 17 ноември. Заедно с него президент ще пристигнат и представители на ирански фирми, които ще преговарят със свои колеги от страната-домакин.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1791 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини