Малките деца не обичат маслини, не понасят френско сирене, чесън, скумрия. Списъкът може да продължи до безкрайност. А когато пораснат, с охота ядат храни, които в детството им са били в списъка на най-омразните.
Средната възраст, на която хранителните предпочитания се променят е 22 години. Едва тогава човек оформя окончателно вкуса си и е склонен да хареса по-сложни комбинации и пикантни продукти като например козе сирене, чили сос и авокадо, установи проучване на екип британски експерти по храните под ръководството на д-р Керън Пол, пише. в. "Уикенд".
Общо около 20 различни продукта, които не са били особено любими, стават по-привлекателни, но едва след 20-тата година. Сред тях са скумрията, синьото сирене, пармезанът и пикантното къри. Това се дължи основно на промяната в чувствителността и намаляване броя на вкусовите рецептори.
Малките деца обичат по-сладки храни, защото майчината кърма е богата на захари и мазнини. Те имат около 30 000 активни вкусови рецептора в устата си. Затова възприемат всички храни по-остро и осезаемо в сравнение с възрастните. Освен вкусовите луковици на много места в устната им кухина има вкусови рецептори, които стигат до гърлото. Най-много те са при бебетата и постепенно с израстването чувствителността намалява и усещането за вкус идва предимно от езика.
Така с възрастта вкусът еволюира и в устата ни остават едва една трета от вкусовите рецептори, като повечето от тях са разположени върху езика. Това обяснява защо едва тогава започваме да предпочитаме по-силни вкусове. В списъка с "храните за пораснали" са още чесънът, хрянът, фасулът и киселите краставички. Други вкусове, които не радват небцето на малчуганите, са стридите и мидите, които се преоткриват след 24-годишна възраст. Година по-късно има шанс маслините да ни станат любими.