Парчета от метеорит потрошиха покривите на къщи във Франция

share

Две парчета от метеорит се стовариха върху покривите на къщи във френския град Дравей, разположен на 19 км югоизточно от столицата Париж, съобщи сп. “Експрес”.

Космическите тела паднали в средата на юли. За откритието обаче се съобщава чак сега, след като учените направили изследвания на парчетата и потвърдили тяхната автентичност.

Едното тежи 205,9 грама, а другото - 87. Първото семейство забелязало дупка в покрива си, която предишния ден не съществувала. Малко след това те открили падналата космическа отломка и извикали експерти от университета “Пиер и Мария Кюри”.

Второто парче било предадено от друго семейство чак на 22 септември. Те намерили късчето метеорит случайно, след като покривът протекъл и отишли да видят какво е счупило керемидите.

Явлението е изключително рядко, посочват учените. От 1492 г. насам на френска земя са били открити едва 65 метеоритни парчета. За последен път това се е случило на 22 март 2002 г. в градчето Алби сюр Шеран.

Парче да падне толкова близо до Париж, пък се случва за първи път. Отломките вече са част от колекцията с космически камъни на парижкия Музей по естествена история.

Водещи новини

Още новини