Орангутан получи човешки права (видео)

share

Аржентински съд даде човешки права на орангутан, като го призна за „лице от нечовешки вид”, съобщи в. „Дейли телеграф”. Така маймуната Сандра ще може да се премести да живее от зоологическата градина в Буенос Айрес в резерват, защото магистратите постановиха, че свободата й е била отнета незаконно, пише в. "Новинар".

Защитници на правата на животните заведоха дело в съда от името на Сандра, като се позоваха на закон, обикновено използван за оспорване на задържането на хора – habeas corpus.

Един от проблемите в делото беше дали 29-годишният орангутан трябва да се третира като „лице” или „предмет”. Защитниците на Сандра изтъкнаха, че тя има достатъчно когнитивни функции и не трябва да бъде третирана като предмет. Решението е повратно, защото несъмнено ще бъде използвано и за други дела.

Съдът призна, че Сандра, която е родена в плен в Германия и е преместена в Аржентина преди две десетилетия, заслужава основни права на „лице от нечовешки вид”. Ако решението не бъде обжалвано, орангутанът ще бъде преместен в резерват в Бразилия, където ще има повече свобода.

„Това открива път за действие не само за други големи маймуни, но и за всякакви животни, които несправедливо са лишени от свобода в зоологически градини, циркове, водни паркове и научни лаборатории”, каза адвокатът на защитниците на животните Паул Буомпа-дре. На индонезийски и малайзийски орангутан означава „горски човек”.

Делото на Сандра не е първото в историята. Американски съд неотдавна отхвърли подобен иск да бъде освободено шимпанзето Томи, като определи, че то не е „лице” и не може да има правата и защитата, осигурявани от habeas corpus, защото няма никакви обществени задължения. През 2011 г. организацията ПЕТА заведе подобно дело за косатка, уловена в океана. Делото отново беше отхвърлено.

Водещи новини

Още новини