Учени: Слоновете са добри метеоролози

share

Ново изследване показва, че слоновете имат подобно на радар възприятие, благодарение на което могат да засекат наближаването на дъждовна буря от 240 километра. Учените смятат, че с тази своя способност слоновете биха могли да помагат на природозащитниците да ги спасяват от нападенията на бракониери.

Способностите на бозайниците исполини се крият в отличния им слух. Те могат да чуват звуци с много ниски честоти, дори под границата на доловимите за човешкото ухо. Това е и един от начините за комуникация между слоновете, пише Popular Science, цитиран от "Фокус".

Гръмотевичните бури също произвеждат звук с ниска честота - както гръмотевиците, така и ударите на дъждовните капки в земната повърхност. Изследователите все още не знаят кой точно звук чуват слоновете, но е ясно, че животните засичат отличителен за наближаващия дъжд звуков компонент.

Международен научен екип е открил тази способност на слоновете, анализирайки миграцията им в Намибия. Той е проследил бързото и често необяснимо придвижване на животните от едно място на друго в продължение на седем години. Учените са открили, че слоновете сменят курса си по време на дъждовния сезон.

Те са използвали GPS данни от девет слона, носещи предаватели. Всеки слон е принадлежал към различно стадо в региона. Оказва се, че животните усещат наближаването на дъждовни бури от стотици километри разстояние и се насочват към тях. “Те се нуждаят от дъжда”, казва авторът на изследването Оливър Фрауенфелд.

“Когато слоновете чуят дъжда след дълъг сух сезон, те започват да се движат към него и така могат да се намокрят по-бързо”. Според изследователя, ако природозащитниците могат да определят по-точно местоположението на слоновете, те биха могли да ги наблюдават по-добре и да ги защитават от бракониерството.

Наскоро публикувано проучване показва, че бракониерите на слонова кост са убили 100 хиляди африкански слона в рамките на само три години от 2010 до 2012. Само през 2011 година, заради бивните им, са убивани един от всеки 12 слона.

Водещи новини

Още новини