Kиселото мляко - спасение в летните жеги

Булфото
share

Едва ли има българин, който може да си представи традиционната лятна трапеза без огромна купа с таратор. В него, както си му е редът, има нарязани на кубчета краставици, стръкче дъхав копър и, разбира се, най-голямата ни гордост - киселото мляко. Ако е и домашно, студената супа става направо неповторима, пише в. "Новинар".

Киселото мляко е универсален продукт - няма бабин кекс, който да се забърква без поне половин кофичка от млечното чудо, а защо да не си приготвите и домашен сладолед - нужни са ви само малко пудра захар и пресни плодове. Любимите чушки бюрек или тиквени кюфтенца също "плачат" за снежнобялата добавка в чинията.

Киселото мляко е най-старият млечен продукт в историята на човешката цивилизация. За закваската му е виновна именно Lactobacillicus bulgaricus - бактерия, известна като мощен пробиотик и жива хранителна добавка, полезна за чревната микрофлора. Ако искате да научите повече любопитни факти за киселото мляко, можете да посетите тематичния музей в трънското село Студен извор.

Водещи новини

Още новини