Роджър Уотърс от Пинк Флойд ще се поклони пред гроба на британски партизанин

share

Музикантът Роджър Уотърс - басист и вокалист на Pink Floyd, ще посети гроба на британския майор Франк Томпсън до Литаково от 15.30 до 16.00 ч.

Франк Томпсън е роден на 17 август 1920 г. в град Дарджилинг, Британска Индия. Произхожда от левичарско семейство. През 1939 г., докато учи в Оксфордския университет, става член на Комунистическата партия на Великобритания под влиянието на своята близка приятелка Айрис Мърдок. Въпреки това, той изразява несъгласие с продиктуваната от пакта Молотов-Рибентроп политика на комунистическата партия за неутралитет в започващата Втора световна война. Постъпва като доброволец в Британската армия. Служи в Северна Африка, Близкия Изток и Сицилия. Негов идеал е Георги Димитров.

На 25 януари 1944 г. майор Томпсън е спуснат с парашут в Македония, за да осъществява връзката между британското командване и партизанските части, ръководени от Славчо Трънски. Включва се в британската военна мисия Mulligatawny (командир, майор Мостин Дейвис). След гибелта на майор Дейвис, обособява отделна британска мисия Claridges в състав: майор Франк Томпсън, сержант Кенет Скот, сержант Джон Уолкър и сержант Ник Мървин. През м. май 1944 г. мисията е включена с състава на щаба на Втора софийска народоосвободителна бригада и осъществява връзката между Главния щаб на НОВА и британската Балканска секция на Управлението за стратегическа отбрана в Кайро.

На 23 май 1944 г. участва в сблъсъка на Българската войска и жандармерия с партизанската Втора софийска народоосвободителна бригада в битката при с. Батулия. При боя в м. Марина мъртвина част от партизаните загиват. Майор Томпсън е ранен, заловен и разпитван от Разузнавателната служба при Щаба на войската. През нощта на 10 юни 1944 г. е изведен от ареста и разстрелян в района на местността „Калето“ в село Литаково заедно с партизанина Лазар Атанасов и ятака Христо Гурбинов.

Водещи новини

Още новини