На северния склон на хавайската вулканична планина Мауна Лоа приключи симулация на мисия до Марс, започнала през април, съобщиха Асошиейтед прес и сайтът Спейс.
Членовете на екипажа излезнаха от купола без скафандрите си, които бяха принудени да носят всеки път, когато преминаваха по склона, предаде БТВ.
"Това е момент, който ще запомня за цял живот - заяви Олег Абрамов от екипажа на излизане от купола.
От средата на април шестима души живяха в космически хабитат на 2440 м над морското равнище, на пуст сектор застинала лава. Той е сред земните райони, които максимално се доближават до средата на Марс. Те се преструваха на първите хора, стъпили на Червената планета, правиха научни експерименти, излизаха навън, облечени в имитации на космически скафандри, приготвяха си храна, каквато може да се използва при полет до Марс.
Командирът на 120-дневната мисия Анджело Вермюлен разказа неотдавна в интервю по имейл за сп. "Астробиология", че времетоим, за разлика от очакванията, e минало бързо и обикновено не им стигало, за да завършат предвидените задачи. А това им причинявало стрес, като скуката и летаргията, установени при предишни подобни изследвания.
Основна част от мисията бе експериментът с космическата кухня. "Астронавтите" са готвели с дехидратирани зеленчуци и месо, използвали са и полуфабрикати. Любими ястия са им станали оризова крем супа, картофеното пюре, кръмбъл с малини, ябълковият сос и крекерите. С наличните продукти са успели да си готвят руски борш, марокански тажин (вид гювеч), енчилазаня, супа от морски дарове, фабада астуриана (боб с месо от испанската кухня). Сготвили са и местна джамбалая.
Една от изненадите е, че участниците в мисията почти не са пили подсладени напитки. Предпочитали вода, чай и кафе. Освен основните продукти за евентуална мисия до Марс се предвиждат и успокояващи храни, като Нутела, фъстъчено масло, маргарин, както и достатъчно фибри, за да неутрализират ефекта от обработените стабилизирани продукти. Според членовете на експедицията нутелата им била сред най-любимите.
В резултат от "космическия" начин на хранене четирима души от екипажа са отслабнали от 2,5 до 4 кг. Това може да се дължи на различната храна, но й на ежедневието. Всички участници признават, че по време на мисията са тренирали повече, отколкото в обичайния си живот.