Аржентинка спечели най-голямата награда за детска литература

share

Аржентинката Марисол Мисента, илюстратор на детски книжки, спечели мемориалната награда "Астрид Линдгрен" - най-голямото призвание в света на детската литература. С отличието върви и парична премия в размер на 5 милиона шведски крони (почти 600 хиляди евро).

Мисента, която е позната повече с артистичния си псевдоним "Исол" (Isol), бе предпочетена пред Ерик Карл ("Гладната гъсеница") и Майкъл Морпурго ("Боен Кон"), пише dnevnik.bg.

Призът се присъжда веднъж годишно от правителството на Швеция на личност или организация, работещи "в духа на Астрид Линдгрен" за "съхраняване на демократичните ценности". През 2013г. бяха номинирани 207 кандидати от цял свят. Наградата ще бъде връчена на 27 май в Стокхолм.

Международното жури от 12 специалисти по детска литература, заедно с бивши носители на наградата като Филип Пулман и Морис Сендак, се спряха на нея, заради таланта й "да разкрива абсурдността на света на възрастните".


Лари Лемперт, председател на журито, сподели, че телефонното му позвъняване разбудило спящата авторка, която била много, много изненадана и щастлива. Тя е разказвач на истории в картини, работещ с екстремни елементи, с много хумор, непредвидимост и забава, докато прекосява граници и чертае нови, допълни Лемперт.

Исол е илюстрирала 10 свои книжки и журито смята, че "тя създава книги в картинки от гледната точка на едно дете".  Дебютът й е през 1997г. с Vida de Perros - история за момченце, което намира прилики между себе си и кучето си Ел Глобо и за една ядосана майка, която се превръща в балон. 

Аржентиката обича и да експериментира, което също бе адмирирано. Книгата й Tener Un Patito Es Util (Полезно е да си имаш пате), например може да се чете от двата различни края и разказва две различни истории - за какво едно момченце може да използва едно пате или за какво едно патенце може да използва едно момченце. Друга нейна идея е "Ноктюрно" - отпечатана със светещи мастила, тя може да се чете в тъмното.

Водещи новини

Още новини