"Двореца" в Балчик отваря пространството си за експозицията "Директно от Париж"

bulphoto
share

Държавният културен институт "Двореца" в Балчик отваря галерийното си пространство за изложбата "Директно от Париж - Боян Райнов (1921-2005 г.)". Експозицията на именития художник, предоставена от Фондация "Професор Николай Райнов", ще бъде открита на 19 юни, съобщават от културния център.

Боян Райнов - син на писателя Николай Райнов, завършва скулптура в Художествената академия в София и през 1946 година се установява във Франция. С изложбата от рисунки към книгата на Пол Елюар "Красавиците и зверовете" в парижка галерия тръгва пътят му към високото изкуство. Изложбата "Директно от Париж" представя малко известни в България произведения на Боян Райнов - сериграфии и литографии,посочва в анонса за експозицията изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева. По думите й творбите са създадени в Париж, в различни периоди от живота на художника - между 1945-1973 година, и свидетелстват за развитието на творческите му идеи.

Особено ценни са сериграфиите от 1971 година, които художникът прави към ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар.

Водещи новини

Още новини