Инициативен комитет ще работи върху нов идеен проект за възстановяване на пернишката крепост

Уикипедия
share

Да бъде създаден инициативен комитет, който да работи за връщане славата на пернишката крепост, бе решено на дискусия за миналото, настоящето и бъдещето на твърдината. Структурата ще бъде учредена с широка обществена подкрепа и в нея ще участват известни български историци, интелектуалци и хора, ангажирани към историята на града.

Настоящата възстановка е несполучлива, заяви доц. Георги Николов - заместник-декан на Историческия факултет в СУ "Климент Охридски". По думите му тя е свръх модернистична и влиза в разрез със самия обект. Възстановката не отговаря на характерния за пернишкото средновековие градеж, а по-скоро прилича на строеното в Плиска и Велики Преслав, каза доц. Николов.

Според него е необходимо да се изготви нов идеен проект, който да бъде съгласуван с обществеността, ръководството на общината и Регионалния исторически музей.

Заместник-кметът Севделина Ковачева посочи, че днешната дискусия е само първата стъпка от поредица от инициативи, които предстоят за превръщането на твърдината в атрактивен туристически обект.

В дискусията участваха и проф. Тотко Стоянов - специалист по антична археология, гл. ас. Даниела Стоянова - специалист по археология, проф. Надя Манолова - специалист по българско възраждане и доц. Александър Николов - специалист по средновековна история.

Водещи новини

Още новини