Най-накрая ще заприлича на есен, ще има и сняг

pixabay
share

Въздушната маса през следващите дни ще остане неустойчива. Очаква ни нов период на чести валежи, загатващи приближаващата есен. Валежите на много повече места ще са обложени и със стопанско значение. На изолирани места ще се разразят и гръмотевични бури. Почти над цялата страна се очакват валежи, а на изолирани места те ще са конвективни и значителни по количества. Според регионалните модели, дори се повишава рискът от възможни наводнения в планинските райони от Западна и Централна България, пише Метео Балканс.

Максималните температури ще останат около и под климатичната норма, но минималните ще се понижат и очакваме под 15°С в планинските райони и Западна България. 

Времето вторник и сряда: И през следващите два дни въздушната маса над България ще остане неустойчива. Времето ще е типично “есенно“, но в началото на септември – с чести валежи със стопанско значение, а на изолирани места в Югозападна и Южна България, съпроводени от гръмотевична дейност. Ще паднат и значителни по количества валежи, като ще се повиши и рискът от възможни наводнения в планинските райони.

Глобалните модели дори "чертаят", че над Югозападна и Централна България валежите за период от 48 часа ще надминат 100 л./кв.м. Според регионалните модели към този момент (дата на създава не прогнозата - 08.09), най-висок е рискът от наводнения в планинските райони от Югозападна и Южна България. 

Времето през седмицата: Очакват се валежи и гърмежи

Поради сложната синоптична обстановка и траектория на самия циклон е много трудно да се предскаже с точност, къде ще паднат тези валежи. Затова ви съветваме да следите прогнозните. 

Повече слънчеви часове очакваме във вторник сутрин и около обяд над крайните Източна и Централна България, където вероятността от валежи е по-малка. 

Дневните температури във вторник и сряда ще се понижат и ще са под 29°С. Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток. Над западните райони от северозапад ще нахлува по-студен въздух.

Температурите над западната половина от страната ще се понижават и ще са под 25°С.

От сряда валежите ще обхванат и източната половина от нашата страна, на много места ще са съпроводени и от гръмотевици, като значителни ще са валежите в Югоизточна България. Над останалата част от вечерта валежите ще спрат. 

Преобладаващите максимални температури ще са между 23-25°С, но с тенденция през следващите дни да се повишават. 

Времето в четвъртък и петък 

През следващите дни времето над нашата страна за кратко ще се подобрява. Очакваме нов пренос на по-топла въздушна маса, която постепенно ще повиши температурите. В сутрешните часове в четвъртък, около водните басейни ще се образуват и мъгли. Ще духа слаб югозападен вятър. 

Времето ще е с разкъсана висока облачност, която ще намалява до слънчево време. Балканите ще бъдат обхванати от нова порция топла въздушна маса, която ще повиши температурите до летни стойности, но ни очакват и гръмотевични бури. 

Максималните температури ще останат над климатичната норма, но минималните ще се понижат и очакваме под 10°С в планинските райони и Западна България. Преобладаващите  максимални температури ще са между 30-33°С. В петък атмосферата ще е неустойчива - с развитие на купесто-дъждовна облачност в следобедните часове. Очакваме и ново разваляне на времето от нов циклон. 

Повишението на температурите ще продължи и през уикенда. Очакваните максималните ще са между 25°С и 30°С.

Към уикенда очакваме ново разваляне на времето. Също и валежи над цялата страна. Причината е преминаващ през страната средиземноморски циклон. Очакваме усилване на вятъра от запад-северозапад и  температурите бързо ще се понижават. Очакваните максимални стойности ще са са между 17-20°С. 

Границата между дъжд и сняг ще се снижи и по високите върхове на Рила и Пирин ще завали и сняг. 

Водещи новини

Още новини