Фандъкова поиска превантивни мерки срещу бурите

share

Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала да се предприемат превантивни мерки заради очакванията за гръмотевични бури. Това съобщиха от пресслужбата на Столична община след разговор на Фандъкова с директора на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" Николай Николов. За днес е обявен "жълт код" - за силен вятър, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки, за София-град според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Фандъкова е възложила на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти, реки, язовири и критични участъци в града. Вече са извършени проверка и почистване на дъждоприемни шахти от екипи на Столична община, "Софийска вода" и "ВиК". Екипите на всички експлоатационни дружества са мобилизирани.

От Столична община напомнят на гражданите да бъдат внимателни и по възможност да изчакат при буря в закрити помещения. От съображения за сигурност се препоръчва да се избягва престоят на открито или под козирки, тераси, както и под дървета или електропреносната мрежа и стълбове с високо напрежение. Гражданите да се въздържат да пътуват в часовете между 11.00 и 13.00 ч., когато се очаква усилване на валежите, за да не попаднат в затруднения в трафика при обилен дъжд, съветват от общината.

Водещи новини

Още новини