Борис Велчев подаде оставка

share

Тръгвам си с чувство на човек, който е положил огромни усилия, каза пред журналисти главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Той посочи липсата на достатъчно ефективни присъди по делата срещу организирани престъпни групи като основните минуси на своя мандат.

На заседанието той подаде оставка след като вчера беше назначен за съдия в Конституционния съд от президента Росен Плевнелиев. "Не мога да резюмирам 7 трудни години с няколко изречения, но днес прокуратурата изглежда по-добре, отколкото преди 7 години, и съм убеден, че след 7 години ще изглежда много по-добре", каза Велчев.

Има период, в който трябва се натрупа повече опит, професионализъм, повече добри практики. Такава беше практиката през последните годни, надявам се този процес да продължи, добави той.

Убеден съм, че следващият главен прокурор след 7 години няма да може да отчете с едно изречение мандата си, защото работата в прокуратурата никога не спира. Много неща не успях да направя, искаше ми се да се направи значително повече и в противодействието на организираната престъпност, но направих това, което беше възможно, посочи главният прокурор.

Бих искал да има повече осъдителни присъди по знакови фигури, свързани с ръководството на организирани престъпни групи. И сега има такива присъди, макар и малко, някои процеси са на своя финал, надявам се и те да завършат с осъдителни присъди, каза още Велчев.

Той отказа да коментира избора на конституционни съдии. ВСС изслуша двамата кандидати за шеф на националното следствие. Това са досегашният му директор Бойко Найденов и Евгени Диков, прокурор във Върховна касационна прокуратура.

"Когато първият мандат на един ръководител е бил успешен, трябва да му дадем втори шанс". Това каза главният прокурор Борис Велчев на днешното изслушване. Той представи кандидатурата на Бойко Найденов. "Преди седем години в първите си работни дни в прокуратурата се запознах с Бойко Найденов. От тогава до сега се убедих в неговата професионална и почтена работа и съм разчитал на него на 100%. Той работеше по едни от най-тежките дела, като директор на Националната следствена служба. Не сме имали съмнения в неговия кураж и професионализъм и не сме имали никакви съмнения в неговата почтеност".

Бойко Найденов няма романтична представа за следствието, разбира достойнствата му и използването на неговия потенциал. В момента следствието изглежда слабо натоварено, но има тенденция за използване на неговия потенциал и това се дължи и на Бойко Найденов, той има лични и професионални качества, каза Велчев. Главният прокурор посочи, че не отрича качествата и на другия кандидат Евгени Диков.

Водещи новини

Още новини