Строителен бос завлякъл клиенти с 900 бона "влезе" в болница

share

Водевилен характер придоби делото за данъчни измами в особено големи размери срещу строителния предприемач Петко Чонтов още на самия старт, пише Бесове.

Всъщност такъв не бе даден, въпреки че съдебна зала 3 днес в Бургаския окръжен съд се напълни с десетки свидетели, вещи лица и адвокати. Обвиняемият Чонтов не се яви, тъй като снощи бил приет в МБАЛ Бургас, съобщи защитникът му Станко Кралев. Този факт вбеси съдията по делото Събчо Събев.

„Това е повече от удар под кръста. Това са държавни пари, това е времето на хората, които са дошли да свидетелстват и които също имат свои проблеми”, коментира пред всички в залата той.

Съдията наложи на адвоката му Станко Кралев да му позвъни и да разбере колко тежко болен е и кога Чонтов ще бъде изписан от болницата. Стана ясно, че в момента обвиняемият имал назначени изследвания.

Минути преди заседанието пък от пресцентъра на съда предоставиха на журналистите молба от адвоката на Чонтов, с която се настоява подзащитника му да не бъде снимам, записван и отразяван от медиите.

Делото срещу Петков Чонтов този път е, че строителния предприемач е покрил ДДС в особено големи размери като е събирал от клиенти капаро за строителството на жилищна кооперация в ж.к. „Меден рудник”. Бизнесменът е събрал близо 900 000 лева от бъдещите новодомци, които не е обявил в НАП. Грози го конфискация на имуществото ако бъде осъден. Делтото беше отложено за 31 октомври т.г.

Всъщност въпросната кооперация и до ден днешен е мираж за клиентите на фирмата му „Корект Строй Партнерс” ООД. Хората са платили парите през далечната 2009 година, но имотът до днес не е започнат да се строи. Парцелът между блоковете 438 и 433 стои празен. Всички от свидетелите днес, дошли в съдебната зала, водят граждански дела срещу Петко Чонтов. Някои вече предстоят да бъдат разгледани на трета инстанция.

„Платих 24 хиляди евро през 2009 година за апартамент във въпросната сграда. До ден днешен такава не е построена. БОС излезе с решение в моя полза, но на втора инстанция Чонтов спечели. Аргументите на апелативния съд бяха, че той не се е отказал да строи и щял да тегли кредит за тази цел. Къде обаче са нашите пари?, възмутено разказа една от потърпевшите от строителната пирамида – Мария Неделчева.

Друга ужилена от предприемача клиентка Павлина Делибашева е платила 20 000 евро капаро през 2009 година. Тя също води дело.

Само преди 15 дена Петко Чонтов беше обвиняем в БОС по друго дело – за отвличане.

Жертвата обаче Галин Грозев разигра пълен цирк в залата, като се отрече на 100% от първоначалните си показания.

Обвини бургаския съдия Захарин Захариев, който на предно заседание вместо да го изслуша, пил кафе. Делото срещу бизнесмена отново тръгна в Бургаски окръжен съд след като магистратите от Върховния касационен съд го върнаха заради процесуални грешки. Предишните присъди и от БОС и от втора инстанция бяха с 3-годишна условна присъда.

Водещи новини

Още новини