Подсъдим по "Килърите": Сумиста не е шеф на престъпна група

Булфото
share

Не е имало прокуроро-полицейски чадър над мен, заяви при подновяване на заседанието по делото „Килърите” подсъдимият Георги Вълев, който дава частични обяснения от четвъртък.

Вълев разказа за направен, според него, опит за убийството му. За случая обаче не е образувано дело, въпреки че е научила великотърновската общественост, предаде "Фокус". Вълев отново засегна казуса „Тракия банк” и обясни, че след сключване на договора за компенсации всички страни са били доволни. Вълев е имал кратки срещи с Румен Рачев, на които се е дискутирал единствено банковият казус. Вълев декларира, че не познава Петър Стоянов-Сумиста като ръководител на престъпна група и не е имал необходимост от такива поръчки.

След няколко забележки към подсъдимия да се придържа към процедурата съдия Димчо Луков заяви, че Вълев излага свои становища и прави анализ на обвинителния акт. Това е нарушение на НПК, съгласно който обясненията на подсъдимия следва да възпроизвеждат само фактически данни, свързани с обстоятелствата по делото, допринасящи за тяхното изясняване. Съдът намери, че думите на подсъдимия не съставляват обяснения и освен това Георги Вълев повтаря вече дадени обяснения в предходни заседателни дни. Поради това разпитът, въпреки възраженията на защитата, бе продължен с въпроси на страните. В отговор на питане на прокуратурата Вълев обясни, че двамата с Петър Стоянов са се виждали в Луковит, където са обсъдили продажбата на партньори на Сумиста на два проекта със строителни разрешения - в Царево за 30 млн. евро и в Бургас за 10 млн. евро. Вълев заяви още, че преди процеса от подсъдимите е познавал само Петър Атмаджов и Петър Стоянов.

Заседанието ще бъде подновено утре от 9.00 ч. с въпроси към Георги Вълев.

Водещи новини

Още новини