ГЕРБ си хареса Анелия Мингова за Конституционния съд

Булфото
share

Управляващите от ГЕРБ са харесали проф. Анелия Мингова за член на Конституционния съд, съобщава в. "Стандарт", позовавайки се на партийни източници.

През ноември ще се овакантят три места в 12-членния орган. Депутатите ще изберат новите си двама представители на 31 октомври, а другият нов съдия трябва да бъде назначен от президента. От КС ще излязат проф. Георги Петканов, Емилия Друмева и председателят Евгени Танчев. След като бъде попълнен съставът, конституционните съдии трябва да си изберат нов шеф. Много било вероятно това да е Мингова, обясниха магистрати. До миналата седмица тя бе представляващ стария Висш съдебен съвет. Мингова е сред най-уважаваните юристи в България, консенсусна фигура, а и лошото име на кадровиците на Темида не бива да се пренася върху качествените хора, обясниха високопоставени ГЕРБ - ери. Когато бе депутат от НДСВ, Мингова се ползваше с уважението на депутатите от всички групи. Това отношение се е запазило и до днес.
Вторият човек от депутатската квота най-вероятно ще е зам.-шефката на Върховния административен съд Венета Марковска. Въпреки че другите имена, които се обсъждат, са на съдията от ВАС Боян Магдалинчев. Както и на депутатката от ДСБ Екатерина Михайлова. Засега обаче от ГЕРБ отхвърлят възможността да я подкрепят.

Управляващите обсъждат и друга стратегия за КС - да не номинират кандидати, а да подкрепят консенсусни имена, излъчени от други партии. Идеята е да се отхвърлят внушенията, че ГЕРБ кадрува в Темида.

От месеци на жълтите павета се говори, че главният прокурор Борис Велчев също ще влезе в КС. Мандатът му като обвинител номер 1 изтича на 19 февруари. Самият той не коментира темата, но в средите на управляващите името му е много добре прието. Неофициалната информация на този етап е, че именно Велчев ще е новият човек на президента в КС. Преди дни Росен Плевнелиев обяви, че избира между трима кандидати, но не посочи имена.

Темида вече избра своя нов човек в органа - това е магистратът от Върховния административен съд Георги Ангелов. Той ще заеме мястото на Владислав Славов на 14 октомври.

Водещи новини

Още новини