НАП иска сделки за 100 бона да бъдат обявени за недействителни

share

От НАП- Сливен са поискали обявяване на недействителност на сделки на двама длъжници на стойност близо 100 хиляди лева. Според данъчните, за да избегнат плащането на задълженията към бюджета някои длъжници се освобождават от активите си и вече нямат имущество, от което да бъдат събрани дължимите данъци и осигуровки. Това показват проверки на непогасените изпълнителни дела, които са извършени от публичните изпълнители на дирекцията, съобщиха от приходната администрация.

Често тези сделки са извършвани между свързани лица или дадените активи значително надхвърлят по стойност получените в замяна.

Според разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс Националната агенция за приходите има право да поиска от съда да обяви за недействителни определени сделки, сключени с цел държавата да не може да събере своите вземания.

До момента са образувани две съдебни производства, като общата стойност на сделките, за които се иска обявяване на недействителност, е близо 100 хиляди лева.

Исканията за обявяването на сделки, извършени от некоректни клиенти на НАП за недействителни, са част от мерките, които НАП Сливен предприема, за да повиши събираемостта на дължимите данъци и да защити интересите на държавата.

Водещи новини

Още новини