Съдия Цариградска разкри как се въздейства на съдии, които не са покорни

Кадър: БТВ
share

От това дали един съдия е свободен от всякакви въздействия и влияние означава дали той ще може да гарантира на всеки, който има нужда от съд, справедливо решаване на неговото дело, подчинявайки се само и единствено на доказателствата по делото. Обратното, когато външни сили, форми на натиск, корупция могат да въздействат на съдията нито един гражданин или фирма няма да има сигурност, че ако попадне в съд няма да получи защита на правата си. В състояние на криза съдиите са длъжни да информират обществото, за това което се случва и не е наред в системата и за всеки един потенциален риск. Това заяви съдия Владислава Цариградска в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Тя коментира изслушването ѝ пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

"Аз получих заплахи не защото Мартин Божанов – Нотариуса имал някакво дело в съда в Луковит. Не, Мартин Божанов беше използван. Това дело беше висящо цяла година и никой не е правил опит да ми повлияе. Само седмица преди да получа медийните заплахи и какво ще последва, аз дадох интервю и информирах цялото българско общество в каква опасност са съдиите, защото тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров си беше позволил по ефимистичен начин да заплаши тричленен съдебен състав, който освободи предсрочни чуждият гражданин Пол Фрийман. Тогава, за да илюстрирам колко Прокуратурата е всевластна и може да повлияе на съдийския статут, аз казах, че мога да бъда обвинена в нещо абсурдно и само заради това да бъда отстранена от съдийската си длъжност и да ми се вземат всички поверени дела. Причината да започне тази саморазправа с мен е в далечната 2019 г., защото съм се противопоставила със слово, информирайки за рисковете", обясни тя.

Борислав Сарафов - единствен кандидат за главен прокурор: има ли нужните морални качества?

"Вчера отидох, понеже бях поканена, за да бъда изслушана за безобразията, които се вършат спрямо българското правосъдие и съдийската независимост. Това е техен проблем, защото гражданите имат нужда от съдиите, а ВСС съществува само, за да администрира работата на съдиите. Обществото няма нужда от ВСС, ако той не може да изпълни функцията си да брани съдийската независимост и да я управлява по най-добрия начин", сподели Цариградска.

Съдийката разкри как се въздейства на съдии, които не са покорни на тези нелегитимни тъмни кръгове. „Едно от средства е, когато има доказателства за въздействие прокуратурата да бездейства. Аз бях такава съдия от 2020 г., когато пак бях поставена под охрана, но за прокуратурата престъпление нямаше. Наред с това аз изложих тезата си, че натискът върху съдии се осъществява посредством клеветнически медийни кампании, които предизвикват смразяващ ефект, защото един съдия, за да има авторитет и да вдъхва доверие на гражданите, той трябва да има интегритета и моралния облик за това, злоупотреби със СРС, тайни методи за контрол на съдиите”, изброи тя.

"Само за 5 години от докладите на Националното бюро за контрол на СРС са издадени 150 разрешения за прилагане на тайни способи за контрол над магистрати. Те са издадени само от един човек – тогавашният председател на Апелативния специализиран съд Георги Ушев. Тези искания са били отправени основно от Комисията за противодействие на корупцията, някои са от Прокуратурата, има искания и от ДАНС. Какви резултати са добивани и какво се прави с тези искания никой не знае, защото единствената легитимна цел да се позволи таен контрол срещу който и да е гражданин е само и единствено да се разкриват тежки престъпления, да бъдат доказани и да бъдат преследвани извършителите. Нямаме обвинение", не скри възмущението си Цариградска.

На въпрос дали е искала да бъде заместник на главния прокурор, съдия Цариградска каза, че това е било изречено на шега.

Водещи новини

Още новини