Убиецът на банкерката от Бургас пуснат на свобода

Булфото
share

На свобода е пуснат Любомир Симеонов, осъден за убийството на банкерката от Бургас Павлинка Йовчева.

На първа инстанция съдиите от Софийския градски съд порязват мераците на бившия военен, но апелативните магистрати изненадващо се смиляват над него. Това става ясно от решение на съдия Венелин Иванов и колегите му, съобщава "България Днес".

Така почти 11 години след разстрела на банкерката в центъра на Бургас душманинът й вече може да броди свободен.

За жестокото убийство той получава 20 г. затвор. Зад решетките реално виси 10 г. и 10 месеца, а 3 г. и половина от престоя си съкращава с работа. Пуснат е 5 г. и 7 месеца условно предсрочно, като за този период ще бъде в изпитателен срок.

Убиецът на бургаската банкерка: Стрелях по мафиот

Именно големият остатък от присъдата е сред спорните въпроси между двете инстанции. За съдия Лилия Георгиева от СГС той е значителен и не може да бъде пренебрегван. За свободата на Симеонов пред нея се застъпват дори от прокуратурата и затворническата администрация.

Целите на наказанието са постигнати, смятат от държавното обвинение. При осъдения действително е настъпила трайна и необратима положителна промяна в неговото поведение, посочват в доклад от затворническата администрация.

Те отчитат, че пандизчията е от почти 3 години на лек режим и рискът от рецидив е намален от 33 на 9 точки. Бил е общо 24 дни в домашен отпуск и се е връщал без проблем.

Социалните му контакти са силно запазени. Не е за пренебрегване и социалният му статус, образованието му, отбелязват още инспекторите от пандиза. Симеонов е с висок интелектуален капацитет и добра социална компетентност, отговорен е, дисциплиниран, надежден, организиран и устойчив на провокации, описва го защитата.

"На почти 69 години съм, едно от нещата с които се гордея, е, че никога не съм предавал доверие. Ако решите да постановите условно предсрочно освобождаване, хората, които участват в този процес, включително и хората от управлението на затвора, могат да бъдат сигурни, че аз няма да ги подведа", проговаря в залата осъденият.

Това не стига на съдия Георгиева, която решава, че при Симеонов има промяна, но не в достатъчно количество. Той обжалва пред втората инстанция, където става обрат.

Апелативните магистрати оценяват доброто му поведение, дисциплинираност, положителното отношение към труда и желанието за превъзпитание. Съдиите се позовават на закона, според който предсрочното освобождаване не зависи от оставащия срок на присъдата. След като го освобождават, му налагат 3 г. пробация.

Любомир Симеонов се озовава зад решетките, след като на 23 септември 2013 г. разстрелва 54-годишната Павлинка Йовчева, директор на "Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк. Симеонов проучва предварително къде живее банкерката и как се придвижва до работата си.

Подеха кампания за намаляване на присъдата на убиеца на банкерката

Във фаталния ден стига с колата си до центъра и паркира близо до дома на Йовчева. След това започва да дебне на ул. "Поп Грую".

Когато вижда жената да върви по тротоара, тръгва към нея, вади от чантичката си зареден "Макаров" и от близо метър стреля в гърдите й. Простреляната извиква и пада на земята.

Симеонов духва от местопрестъплението, качва се на колата си и потегля в посока София, където планирал да направи изявление пред телевизиите. По пътя решава да се предаде в Сливен. Предварително си носи сак с дрехи и други вещи, които да ползва в ареста.

Сливенските полицаи го задържат и намират пистолета в колата му. Симеонов прави пълни самопризнания. Разказва, че 3 месеца по-рано в Павел баня двама непознати роми му продали пистолета, производство на "Арсенал".

 

Водещи новини

Още новини