Габровският съд остави в ареста Велизар Костадинов, търгувал с църковни реликви

Getty images (архив)
share

Окръжният съд в Габрово остави в ареста Велизар Костадинов, обвинен, че е търгувал с църковни реликви. Решението не е окончателно и подлежи обжалване. По делото има разпитан таен свидетел - агент под прикритие, който е участвал в разследването, предаде БТА.

Според съда има опасност Костадинов да се укрие или да извърши престъпление, ако е на свобода. Повдигнати са обвинения за две тежки престъпления, също така в материалите по делото няма доказателства за това да е трудово ангажиран и да има подобни доходи, но въпреки това поддържа висок стандарт на живот, са мотивите на съда.

В съдебна зала прокурорът заяви, че има обосновано предположение, според което Костадинов е извършил престъпленията, за които е обвинен, както и че съществува опасност, той да се укрие или да извърши престъпления.

„Това, че той е посочил адрес, на който живее заедно със семейството си, не е достатъчно, за да бъдем сигурни, че няма да се укрие“, каза още прокурорът.

Адвокат Евгени Попов констатира, че в рамките на един ден на неговия подзащитен са били връчени три призовки за разпит и той се явил на всичките, като с това е оказал пълно съдействие. Освен това, според защитата, Костадинов няма други обвинения. 

Пред съда Костадинов се представи като антиквар. Чувствам се много зле, започвам да получавам панически атаки, условията в ареста са ужасни, каза мъжът. Защитата допълни, че църковните експонати, които са открити в имотите на Костадинов, са били бракувани и са му били дадени за реставрация.

Адвокатите на Костадинов представиха пред съда две удостоверения за раждане на децата му, удостоверение от психиатричен кабинет и такова за настоящ адрес на обвиняемия, с които пледираха, че мярката „задържане под стража“ е твърде тежка. „Считам, че наложената мярка е прекалено тежка и ще обжалваме. Голяма част от нещата са преекспонирани. Нашият подзащитен е имал за цел да помогне да се съхранят и да се спасят такива църковни атрибути, които по данни от делото е можело да бъдат унищожени“, каза пред медиите адвокат Попов след решението на съда.

По време на заседанието съдът изслуша при закрити врата и жената, която живее заедно с Костадинов.

Специализираната операция, при която служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) иззеха над 500 църковни реликви на територията на Дряново, 50-годишният Костадинов беше обвинен за това, че от 2 до 13 август в София и Дряново, при условията на продължавано престъпление, е предлагал за отчуждаване и е отчуждил културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани - рипиди и църковни кръстове.

Свети мощи, Свето Евангелие, два епископски жезъла, икони, богослужебни вещи и църковна утвар, както и картини, монети и оръжия бяха сред предметите, открити в претърсените частни домове от ГДБОП.

Прокуратурата в Габрово разследва случая с откритите църковни реликви

Водещи новини

Още новини