ТЕЦ-Шумен праща длъжниците си на съд

share

От тази седмица "Топлофикация"- Шумен започва акция по събиране на стари задължения за неплатени сметки, натрупани от граждани и фирми. Шефът на ТЕЦ-а инж. Петър Петров е категоричен, че от дружеството подготвят необходимите документи – справки за задълженията на лицата и адресите и днес те ще бъдат внесени.

По думите му дружеството ще си търси по съдебен път над 200 хил. лв. от неизрядни абонати. По-голямата част от задълженията са на граждани, като дълговете на фирмите са значително по-малко – около 50 хил. лв.

На длъжниците ще бъдат изпратени съдебни покани, в които ще бъде упомената сумата, която дължат на “Топлофикация”. “Постарали сме се да бъдем точни в задълженията, които имат хората, и да не търсим такива с изтекъл давностен срок”, обясни инж. Петров и допълни, че все още няма информация на каква сума възлизат по-старите задължения, чийто 3-годишен давностен срок е изтекъл и на практика са несъбираеми.

По думите на Петров длъжниците ще имат възможност да платят доброволно задълженията си и в такъв случай делото срещу тях ще бъде прекратявано.

Шефът на топлофикационното дружество отбеляза, че и към момента има абонати, които се отбиват до касите на дружеството, за да си платят сметките, но техният брой е твърде малък. “Предишното ръководство е спряло дейността по събиране на задълженията и ние сега се мъчим наново да я възстановим. То е трябвало да води този диалог с гражданите, който ние поемаме сега”, каза Петров.

Събраните пари ще бъдат използвани за покриване на текущите разходи на дружеството, които се трупат въпреки предприетите икономии и направените съкращения на персонала. “Онзи ден ни спряха тока, нямаме пари за ток, за вода, а тези текущи разходи вървят. Подготвяме и документите за приватизацията и някои скици трябва да се заверяват, а нямаме нито един лев”, обясни финансовата ситуация в дружеството той, пише topnovini.bg.

Заради неизплатените заплати на служителите пък Инспекцията по труда е санкционирала ТЕЦ-а с 4 500 лв. Според директора на “Топлофикация” на този етап за решаването на проблема със задълженията към работниците има два варианта – или да бъдат платени със събраните стари борчове от абонати, или да останат като задължение на новия собственик след приватизацията на дружеството. “Ако гражданите си платят и имаме достатъчно средства, ще ги заделим за работниците. Ние нямаме интерес да харчим парите, както нашите предшественици. Целта е да се разплатим с работниците, защото в момента изнемогват, а ще разчитаме на тях”, каза още инж. Петър Петров.

Водещи новини

Още новини