Докато тече проверката срещу него: Димитър Франтишек е командирован в Смолян за три месеца

Булфото, архив
share

Обвинителят от Софийската градска прокуратура (СГП) Димитър Франтишек Петров е командирован за три месеца в районната прокуратура в Смолян, съобщи правният сайт „Лекс".

Петров, който беше шеф на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ беше преназначен в СГП, в момента е проверяван от Инспектората на Върховната прокуратура. Проверката включва всички дела на Петров през последните три години. Тя беше разпоредена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов след ареста и обвинението на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

Заповедта за командироване на Димитър Франтишек е издадена от обвинител №1, а Комисията по атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия е дала положително становище.

Скандални връзки в съдебната система: Чии имена изплуваха и кой кого прикрива?

Командироването е по искане на районния прокурор на града и е мотивирано с нуждата от кадрово обезпечаване. В РП-Смолян има четири свободни места – три за обвинители и едно за младши прокурор, при общ щат от 11 бройки.

Командироването на Димитър Петров е от 22 юли 2024 г., тъй като дотогава той е в отпуск. Той ще остане в Смолян до 22 октомври 2024 г. По закон съдия, прокурор или следовател може да бъде командирован при необходимост за не повече от 12 месеца с предварителното му писмено съгласие. В изключителни случаи обаче може да бъде командирован и без негово съгласие за най-много три месеца.

Водещи новини

Още новини