Синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата за 180 000 лв. по "захарното дело"

Булфото (архив)
share

Прокуратурата ще трябва да плати обезщетение от 180 000 лв. на сина на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил, по т. нар. "захарно дело", по което баща и син бяха оправдани окончателно преди 2 години. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд, съобщава правният сайт "Лекс".

Разследването започна през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани. След това делото замря. Обвиненията бяха за организирана престъпна група, ръководена от Гриша Ганчев, в която са участвали осем души. Групата е извършвала данъчни престъпления за над 700 000 лв. чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи, твърдеше прокуратурата. Продажбите били извършени чрез фирмите "Симекс" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД.

Обвинителен акт обаче беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото да бъде прекратено или да влезе в съда, а по-късно Ганчеви бяха оправдани на три инстанции. 

Гриша и Данаил Ганчеви се явиха в Специализирания съд

Миналата година Данаил Ганчев заведе иск срещу прокуратурата за 120 000 лв. в Софийския градски съд. Поиска към тях да се прибавят и още 59 000 лв. за адвокати за 10-те години, през които делото се точи.

В иска Данаил Ганчев пише, че през май 2012 г. е бил арестуван и е останал близо три месеца в ареста, въпреки че не е имал намерение да се укрива и не е имало никакви данни да е извършил престъпление. В ареста условията били ужасни, особено при рекордно високите температури тогава. Здравето му трайно се влошило, в ареста получил и хипертонична криза, бил откаран в болница, където унизително бил заключен за леглото с белезници на ръцете и краката, въпреки че бил в тежко здравословно състояние.

Синът на Гриша Ганчев твърди, че делото е накърнило доброто му име и достойнство. Описва и постиженията си в образоването, получено в Швейцария и Лондон.

Съдът преценява, че това наистина е така и дори смята, че справедливото обезщетение е 200 00 лв., но Данаил Ганчев е поискал по-малко.

Водещи новини

Още новини