Гриша Ганчев: 10 години макак обладава всички! Догодина приключвам с бизнеса! Стадионът е последната кауза в нещастния ми живот

  • 12 декември 2021 20:03

  • 10891
  • 16
© Булфото (архив)

Собственикът на ЦСКА - София Гриша Ганчев направи любопитно изказване. Той заяви, че е взел решение догодина да сложи край на кариерата си в бизнеса. Босът на "червените" добави, че до края на 2023 година стадион "Българска армия" трябва да се превърне в модерно съоръжение за 18 000 зрители. Той направи и метафора с животни, описвайки ситуацията в държавата през последните години. Ганчев добави, че в последно време "червените" са "най-долу в окопа" и се чуди на кой пречи клубът. Бизнесменът призна, че ЦСКА - София дължи пари за наем за стадиона в Борисовата градина, но и отправи призив да не се пречи за реконструкцията на съоръжението.


"Нормално върви животът. Червените са си били винаги в окопа, и то не от вчера, от 30 години да кажем. Последните години най-долу в окопа и аз не знам на кой пречи тоя клуб, като има толкова голяма фенска маса. И все пак той е социален феномен. Ние откакто сме с Инджов и Стоичков в ЦСКА, в началото само давахме (пари), но последните две-три години горе-долу се изравняват нещата, на 80-90% клубът се самоиздържа, което е важното.

Ако тръгнем в последните десетина години как е била атмосферата… Обичаш ли да гледаш гледаш предавания от "Анимал Планет"? Държавата се превърна в територия, обитава се от стадо макаци, не е по Станислав Лем, не е фантазия това нещо, главният макак обладава по пряк или косвен начин цялото стадо, за всичко трябва да се пита той. Щом на народа му е било добре… Стоим, чакаме, отбраняваме се и това е, да се случи нещо по-добре, но това е минало, вече има нова вълна, виждам, че на народа му се иска да се случи нещо друго, скоро време ще има ново правителство, дано има свобода на бизнеса. Очаквам да се случат много хубави неща за държавата, защото младите хора много ме кефят - диалогични, много образовани, не са измамници, предполагам. Крайно време беше младите хора да поемат властта, явно на поколението на 90-те години му дойде краят. Бизнесът има нужда да не го рекетират. Държавата трябва да помага, а не да пречи.


Ще почнем малко от ОСК ЦСКА. Провеждат се търгове на всичките зали, в които тренират всички спортове на ЦСКА. Има право всеки да се яви на търга - физическо, юридическо, ЕТ, да кандидатства за зала. Парадоксът какъв е - в тия зали тренират децата от държавното спортно училище на ЦСКА. Та, държавата ще кара собствените си деца да тренират в зали на други клубове. Пенчо печели залата, дава най-голяма цена, и утре казва, че ще си слага картофите в нея. Никъде не е упоменато за какво трябва да бъде. Идва Пламен Манолов от "Сердика спортни имоти" и казва на родителите, ремонтирали залата: "Много ни харесва, ще ви увеличим наема". От какъв зор става така?

На "Сердика спортни имоти" капиталът е 115 милиона лева, 23 700 000 е стадионът на ЦСКА оценен. 98% от загубите на дружеството, казва сегашният министър, са от наема на ЦСКА, който не е платил. Наистина не е платен - два милиона и половина. В самия договор има записано, че парите от наема се реинвестират в стадиона. 96 000 лева без ДДС е наемът, без данък сграда и такси смет, там добавяме още 300 000 лева на година.

Питам аз - при положение, че от тоя капитал 115 милиона, 23 милиона го ползва ПФК ЦСКА, другите милиони ги ползват други хора - къде отиват тия пари? Да, ние не отричаме, че тези пари се дължат, но досега сме инвестирали 4,8 милиона, вие сте признали три милиона и нещо, нямаме подписан протокол какво сме инвестирали, строителят ги е дал документите. Ние не искаме да даваме пари на дружество, за да може някой си да ги източи по някакъв начин. Горкичкият не си е прочел договора.


Доколкото знам, нашите юристи и директори са казали: "Дайте да ги наредим тези пари, но да влязат в реконструкцията на стадиона или базата, защото имаме много пари да влагаме в този стадион". Пламен Манолов е казал, че това не може да стане - той е някакъв шеф на другите спортни съоръжения. Наемите отиват в "Сердика спортни имоти". Никой не знае къде отиват след това, не е забит един пирон. Казах ви как се отнасят към базата на ОСК ЦСКА. Нека да си копат, няма лошо. Държавата не е ангажирана с футболните клубове, поне недей да пречиш, не ги скуби като дойна крава.

Оправдателна присъда за бизнесмена Гриша Ганчев

Министерски съвет изкара навремето решение - трябва да стане публично-частно партньорство, инвеститорите ще дадат част от парите, те ще си апортират стадиона и Панчарево и започва да се строи, ние се мотахме две години да правим оценки, имам предвид министерството. Правиха оценка, че струва 35 милиона, после 28 милиона, а реално техните съоръжения струват 17 милиона, защото за толкова пари ги е апортирал. Ние приехме с Инджов, че тая оценка е 23 милиона и трябваше да правим публично-частното партньорство, дойде COVID-19 кризата, замотаха се нещата.

По старите сметки беше 30 милиона евро, сега отиват на около 45 милиона евро - за 18 000 зрители с правостоящите. Трима инвестирори има за стадиона - аз, Инджов, плюс един друг, който не ми е позволил да му споменавам името, плюс един фонд. Затова, че се мотахме толкова време, вместо да го направим за 32-33 милиона евро, ще го правим за 45 милиона, много работи поскъпнаха. Дано да стане по-бързо правителството, да можем да отидем да си уредим отношенията с държавата.

Това е моята последна кауза в моя нещастен животец, който съм имал досега - новият стадион. За мен специално е най-голямата кауза. Аз искам нормални правила и учениците от спортното училище да имат къде да тренират в собствените си бази, а не в на ЕТ "Пенчо". Защо го прави този човечец в 12 без 5 тоя търг? Той е служебен министър и знае, че вятърът на промяната е завял. Аз ако съм, защо да не платя 5000 лева на месец за сграда 1000 квадрата на пъпа на София и да си наслагам вътре картофите!

С всички сме се договорители - зелени, пембени, оранжеви, на никой не пречим, защото нито едно дърво няма да отрежем. Дани е наел разни англичани, немци, които са направили 100 и кусур стадиона - така е направено, че да отговаряме на реконструкцията, а не строеж на стадиона. Ето, оставям ти го (скици и планове) бе, човек. Имам 20 такива, има цесекари тук, разгледайте си ги. Ще се строи върху територията, пистата изчезва, няма да я има. Това е нашето желание, не искаме да ощетим държавата. Искаме съвместо с дърважава да направим добро - като стане готов стадионът, няма да си го закарам на конюшната.

Декларацията на Левски ли? На тях им е позволено всичко, трябва и те нещо да кажат, трябва и за тях да се говори. Искам Левски да си направят по-хубав стадион от на Тотнъм, ако могат. Както в Унгария Орбан извади пари и направи на всички клубове стадиони, не искам Левски да няма стадион - искам да има много хубав стадион! И да не играем на "Васил Левски" - те да ни дойдат на гости, ние на тях и т.н.

Сроковете са описани, 2023 година в края трябва да сме го пуснали. Има ли нещо, което може да ме откаже от ЦСКА? До една година, ако не мога да започна да строя стадиона, заедно с моите партньори. А да ме откаже от бизнеса в България? Вече съм взел решение, че се отказвам - догодина, ако съм жив и здрав, приключвам активна състезателна дейност в бизнеса, намерил съм си хоби, имам си кончета, куче, гледам си ги, не ме интересува, напечелих се и нищо не ми липсва. Дано да се е изяснило на цялата цесекарска общност за какво иде реч", каза Гриша Ганчев в ефира на bTV.

Последвайте канала на

sportal.bg
10891 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
НЕСТОР МАХНО

2021.12.13 | 05:49

13
НЕГРАМОТНИЯ МАЙМУН БОКО СИГУРНО ИМА ПРЕДВИД? НО ЗАЩО ДА ОБИЖДАМЕ МАЙМУНИТЕ ,КОИТО СЪС СИГУРНОСТ СА ПО УМНИ ОТ НЕГО?
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.12.16 | 00:01

16
Нестор Смахно ти и от спорт си нямаш грам понятие бе болшевик миризлив! Аре не ни занимавай с олигофренските ти мисли и мокрите сънища по ББ. С макак джуджето от село Микре има в предвид по-скоро Кузманов! Взимай си психотропните лекарства редовно шизофренен русофилистик!
Макак

2021.12.15 | 16:57

15
Бегай бързо от армията бе макак
Пхахаха

2021.12.13 | 06:05

14
Неграмотното борче-лемур се оплаква от макака, който го онодил.
Ма-как

2021.12.12 | 23:20

12
Ей този Гриша съвсем си прилича на макак, ловък крадец и приватизатор виден.
Great

2021.12.12 | 22:15

10
За мен е любопитно как др. Ганчев забогатя. С какви качества.
Болярин

2021.12.12 | 22:38

11
С онези куфари брат

2021.12.12 | 22:09

9
Рядко прост човек.
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.12.12 | 21:16

4
ПРИБИРАЙ КАТУНА КЪМ ЛОВЕЧ И ОСВОБОЖДАВАЙ АРМИЯТА.

2021.12.12 | 22:07

8
Не забравяй да вземеш и Стойчо.

2021.12.12 | 21:42

5
Шибам Свинята Радев
.

2021.12.12 | 22:00

6
Изказване на един не само прост човек, но и ниско интелигентен. Ограничен речник с около петдесетина думи от които половината диалект. Жалкар провинциален.

2021.12.12 | 22:06

7
Къщичка за птиченца правил ли си?

2021.12.12 | 21:07

3
Намерил кой да се оплаква.

2021.12.12 | 20:38

1
Бойко макака обладавал всички 10 - ина години , казва Ганчев ! Е , сега ще му отрежат ташаците ! Рашков ще го скопи ! И него и Гешев ! Лабаво нема !

2021.12.12 | 21:06

2
Какво може да очакваш от една държава с бизнесмени простаци?

Добави коментар

Водещи новини