Диана Русинова: Смяната на асфалта ще попречи на разследването на катастрофата с кола на НСО

Facebook/ Diana Russinova
share

Заплита се скандалът след катастрофата с кола на Националната служба за охрана край Аксаково, в която загина мъж, а жена беше тежко ранена. Очевидци съобщиха, че участъкът е бил преасфалтиран, почти веднага след тежкия инцидент, без да има необходимост от ремонт. Последва бърза реакция на държавата.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова е наредила дисциплинарно производство срещу директора на Областното пътно управление - Варна, както и срещу началника на Отдел "Ремонтни дейности и инвестиции". И двамата са отстранени от длъжност - обвинени са, че са допуснали преасфалтиране на част от пътя на изхода на Аксаково, където се случи тежката катастрофа. Коритарова е подала и сигнал към прокуратурата срещу фирмите, които са извършили преасфалтирането. Служебният премиер Димитър Главчев също е разпоредил проверка.

Шофьорът Кирил Илиев минава по този път вчера, когато машините работят.

"Вчера, като пътувах нагоре, видях тук паркирани машини за асфалтиране. Виждам, че и надолу има асфалтирани петна, и тук, където нямаше компрометирани участъци, просто нямаше дупки, не се е налагало асфалтиране. Съмнява ме, че се прави нарочно, за да се замаже положението, понеже няма следи от спирачен път", заяви Илиев.

Уволниха шефа на областното пътно управление във Варна след катастрофата с Кирил Петков

Според експерти бързото преасфалтиране на участъка в този момент не е случайно.

"Това е умишлено решение, което е взето на местно ниво. Това представлява голям проблем за разследването. Много неща могат да бъдат прикрити", заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

В събота, два дни след тежкия инцидент, с пътния експерт Ивайло Желязков екипът на Bulgaria ON AIR измина пътя и на двата автомобила.

"След знак "Стоп", трябва да е минимум 250 метра видимостта. По мое изчисление се е движел с над 140 км/ч", каза Желязков.

Назначена е автотехническа експертиза, а разследването се води от военната прокуратура.

 

Водещи новини

Още новини