Красимир Мазгалов (Съюз на съдиите): Първата ми асоциация със Сарафов е снимката му с Пепи Еврото

бТВ
share

Първата асоциация, която аз правя, когато чуя името на Борислав Сарафов, е една снимка пред ресторант „Осемте джуджета“, на която той се здрависва с Пепи Еврото.Това каза в интервю за "Лице в лице" изпълнителният секретар на Съюза на съдиите Красимир Мазгалов. 

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

"Питам се какво е работил Сарафов три години и половина, защото дълги години е бил в Следствието и е бил зам.-главен прокурор. Излиза, че не е вършел нищо. Или ако е знаел, защо е мълчал? Сега ли научава нещата, за които обвинява Иван Гешев", запита той. 

Официално: ВСС уважи искането на Гешев да напусне съдебната система, Мария Павлова стана заместник на Сарафов

Мазгалов напомни, че съвсем доскоро Борислав Сарафов "яростно" е защитавал тезата, че не трябва да се приема механизъм за разследване на главния прокурор. "Че промените са противоконституционни. След това каза, че е прозрял, че промените всъщност не са противоконституционни. Сарафов е поредният човек, преживял катарзис. Но катарзисите вече станаха по два на ден. Не вярвам на тези катарзиси", подчерта той. 

Сарафов атакува предложените промени в НПК: Крайно противоконституционни са

Изборът на Сарафов за изпълняващ длъжността гл. прокурор е "поредното решение на Прокурорската колегия, както и на целия Висш съдебен съвет, което не дава никакво обяснение за мотивите им", посочи Красимир Мазгалов, като поясни, че основанието "най-дълъг стаж" не се крепи на никаква законова разпоредба и няма упора никъде.

Георги Лозанов за обръщението на Гешев: Сякаш е бил под наркоза и се събужда от сън

"Това е някъде създадена чиновническа практика или традиция, която смята, че този с най-дълъг стаж трябва да го замести. Решението беше взето изключително скорострелно. Това се случи в същия ден, в който бе издаден указът за освобождаване на Гешев. Светкавично и извънредно заседание и днес, за да освободят заместниците на Гешев и да изберат първия заместник на Сарафов. Тези действия са немотивирани и водят до съмнения какви са истинските мотиви на Прокурорската колегия, която от много време насам гласува монолитно по всички предложения, понякога с един глас различен – за цвят. Абсолютно същите хора избраха Гешев в състезанието с един кон, когато за него имаше изключително много мнения, че не притежава нито професионалните, нито нравствените качества, за да заеме тази позиция", коментира още той.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Водещи новини

Още новини