Пенгезов: Извънкласните дейности на Мирослава Тодорова й дойдоха в повече

Булфото
share

Всеки съдия трябва да си направи така работата, че да не забавя делата, заяви в сутрешния блок на БТВ Владимир Вълков, член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България.

Той призна, че действително има голям проблем със забавените дела.  По думите му, трябва да стане ясно какъв е разумният срок за разглеждането на едно дело от съдия.

Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд, от своя страна заяви пред БТВ, че по никакъв начин не се радва, че е наказан съдия от Софийски апелативен съд. Пенгезов, припомни, че още със стъпването му в длъжност той е поискал да се направи проверка на делата и съдиите и тогава още е станало ясно, че съдия Мирослава Тодорова е имала десетки забавени дела. Пенгезов информира, че при въпросната проверка е установено, че има още един съдия, който също е имал много забавени дела. По думите му, той е предложил на Георги Колев съдия Тодорова да бъде глобена, но това така и не е станало.

Веселин Пенгезов бе категоричен, че няма нищо лично към Мирослава Тодорова. Той поясни, че е длъжен да подаде сигнал за нарушения и го е направил и уточни, че иначе той е щял да бъде глобен.

Според Пенгезов, извънкласните дейности на съдия Тодорова са й дошли в повече.

Председателят на САС каза, че единственият недостатък на цялото решение за дисциплинарно уволнение на съдия Тодорова е, че ВСС не е публикувал мотивите за действията си.

Водещи новини

Още новини